Firefox 3 in widescreen

Door pkwarts op woensdag 27 mei 2009 16:20 - Reacties (23)
Categorie: Web, Views: 6.414

Dit is een reactie post op de uitstekende post van sebazzz eerder vandaag. Vooral het stuk over search keywords is erg fijn, ik maak al tijden geen gebruik meer van de search bar en ctrl+L er vrolijk op los.

Zoals iedereen weet zijn de meeste websites erop gemaakt om minimaal 1024/800 pixels te zijn en maximaal 1280. Als je dan, net als ik, op een widescreen resolutie werkt van 1680x1050 (en ook nog eens een panel bovenin hebt en een dock onderin), kom je er al snel achter dat je veel ruimte verliest in de hoogte, met veel nutteloze achtergrond aan de zijkant. In deze post zal ik vier add-ons eruit pikken en een paar trucjes neerzetten om dit tegen te gaan.

http://tweakers.net/ext/f/ioInwgMFeIEMg8Frp5AReiWg/full.png
Mijn desktop met Firefox open. Klik voor vergroting.

Als alle vier de addons geinstalleerd zijn en wat trucs zijn toegepast heb je succesvol drie horizontale balken weggewerkt en wat meer ruimte voor de websites.

autoHideStatusbar
Dit is een experimentele plugin en moet je dus voor ingelogd zijn op de Mozilla site. Vervolgens kan je hem hier vandaan halen.
De naam zegt eigenlijk al wat het doet, het verbergt de statusbar die onderaan in Firefox 3 zit. Je browser ziet er opeens wat meer safari uit! Om niet de functies te verliezen bij dit gemis is er nog een addon nodig.

autoHideStatusbar

Fission
Deze addon zorgt ervoor dat je, net als Safari heeft gedaan, toch nog een loading bar hebt, een actuele status krijgt van welke onderdelen geladen worden en ziet waar links naartoe leiden. Door de screenshot hierboven te bekijken van mijn desktop zie je hoe dit er dan uitziet.

Fission

Personal Menu
Met Personal Menu kan je alle opties van Firefox onder één knop zetten. Bovendien kan je dit menu volledig naar smaak inrichten.

http://tweakers.net/ext/f/R10q8GFtcAw8GQcEjpLxZ6JH/full.png
Voor de duidelijkheid, het is dus het icoontje rechts van de back/forward knoppen

Bij de opties kan je instellen dat je alle reguliere menu's (File, View enz) wilt uitschakelen. Met de optie "Customise..." bij een rechtermuisklik op één van de balken bovenin kan je alle onderdelen vervolgens naar de bovenste balk (Menus Toolbar) slepen. Nu kan je de Navigation Toolbar uitschakelen. Twee balken weg, nog twee te gaan.

Personal Menu

Tab Sidebar
We willen natuurlijk nog wel steeds alle tabs in beeld hebben. Met Tab Sidebar kunnen we deze naar links (of rechts) of naar de Sidebar verplaatsen. Leuke functie van Tab Sidebar is dat je ook meteen een preview kan laten zien van de sites. (Er is ook een optie om deze constant te laten refreshen, maar dit kost wel aardig wat CPU tijd!). Ben jij echter het type persoon dat altijd 25+ tabs heeft openstaan, dan kan je deze live preview ook uitzetten. Ook deze plugin zie je in gebruik op de screenshot bovenaan.

Tab Sidebar

Bookmarks bar weg
Deze "truc" is niet voor iedereen omdat veel mensen het liefst zo snel mogelijk naar hun favoriete site gaan en het op deze manier een muisklik extra is. (Al kan je speed-dial overwegen, staat uitgelegd in de blogpost van sebazzz)
Door bij "Organise Bookmarks" alle bookmarks in "Bookmarks Toolbar" in één map te gooien (ook in Bookmarks Toolbar) kan je deze map ook naar de Menus toolbar verslepen. Je krijgt dan het volgende effect:

http://tweakers.net/ext/f/BIC6S5lgkTzRUdOJ13nCwOl0/full.png
Ik heb ervoor gekozen om al mijn bookmarks in de map nog in een paar mappen te zetten. Geheel naar eigen smaak in te delen uiteraard.

Hierna kan je ook de Bookmarks Toolbar uitschakelen.

Ik hoop dat de post een beetje informatief was en zie graag reacties en/of vragen tegemoet! :)

Volgende: Denk aan de donkere layout! 06-'09 Denk aan de donkere layout!
Volgende: Introductie 11-'08 Introductie

Reacties


Door Tweakers user Gojira, woensdag 27 mei 2009 16:35

Vooral het stuk over search keywords is erg fijn, ik maak al tijden geen gebruik meer van de search bar en ctrl+L er vrolijk op los.
CTRL+L als in de adresbalk selecteren? Dat kan ook met F6, wat misschien nog sneller is. :) Overigens gebruik ik sinds een tijdje ook de search keywords en ik moet zeggen dat dat verdomd handig is, ik wou dat ik eerder op 'Zoekmachines beheren' had gedrukt. :D

Door Tweakers user pkwarts, woensdag 27 mei 2009 16:39

Ja, ik bedoel ook de adresbalk selecteren. En dan zit ik met mijn handen precies klaar om iets te typen als "wiki" of "g" ;)

Door Tweakers user dev10, woensdag 27 mei 2009 17:20

CTRL+L als in de adresbalk selecteren? Dat kan ook met F6, wat misschien nog sneller is. :) Overigens gebruik ik sinds een tijdje ook de search keywords en ik moet zeggen dat dat verdomd handig is, ik wou dat ik eerder op 'Zoekmachines beheren' had gedrukt. :D
Klopt, maar ik moet zeggen dat ik blijf ben dat ik deze shortcut zo leer kennen, want fn + f6 op het Apple keyboard is niet zo'n succes. ;)

Door Tweakers user J2S, woensdag 27 mei 2009 17:50

Welke add-on ik in deze en de vorige post mis is Split Browser.
Deze vind ik zeer handig om bijvoorbeeld de DPC stats te posten. Aan de ene kant heb ik de react en aan de andere kant van het scherm staan de stats. Ook heel erg geschikt voor breedbeeld monitoren :)

Door Tweakers user Xaero, woensdag 27 mei 2009 17:52

Hmm. Die Tab Sidebar werkt hier voor geen meter. Is er nog iets wat je speciaal moet oid?

Door Tweakers user Phyxion, woensdag 27 mei 2009 18:26

Ik kende autoHideStatusbar niet, en ook Fission niet, maar deze combo samen is ideaal, meer beeld is altijd handig.

Door Tweakers user Zpottr, woensdag 27 mei 2009 18:30

@J2S dat soort dingen laat ik toch liever buiten Firefox (of Safari) gebeuren. Mocht je een Mac gebruiken dan kun je met SizeUp heel makkelijk een venster in de linkerhelft, een in de rechterhelft zetten; voor Windows zijn er vast gelijkaardige progsels. Zo kun je dus ook bv. een Findervenster of je mail makkelijk netjes naast je browser zetten als je een keer fullscreen iets met 2 applicaties wilt doen.

Door Tweakers user lullebakman, woensdag 27 mei 2009 18:38

Ik gebruik altijd al ALT+D (werkt jammer genoeg niet in Mac OS X)

Trouwens niemand verplicht je om je browser te maximaliseren! Zelfs bij een resolutie van 1280x1024 was mijn browser nooit gemaximaliseerd, sinds ik 1920x1200 (+1152x864) heb maximaliseer ik zelden (sommige IDEs en op het secundaire scherm soms).

Verder erger ik me soms dood aan mensen die de Bookmarks bar aan hebben gelaten met enkel de 2 standaard bookmarks :( , zeker wanneer ze een klein scherm - netbooks bijvoorbeeld - hebben (niets te maken met jou)

Kijk trouwens ook een naar Ubiquity, een combinatie van zeer geavanceerde accelerators en een searchbox vervanger. Voorbeeld van een van de vele werkwijzes: Ik zie een interessante film op een pagina, ik selecteer de titel, ubiquity sneltoets, bin(search), een tab met nzb resultaten voor de film opent zich, sneltoets, sub(title-search), een tab met ondertitels voor de film opent zich. Bekijk zeker eens een fimpje van de mogelijkheden!

Natuurlijk zijn Adblock Plus, FoxyTunes en Personal Menu (zoals vermeld) verplichte kost.

Verder vind ik AutoPager een van de handigste addons! Deze gaat automatisch de volgende pagina laden en onder de huidige plakken, zeer handig bij GoT, digg, failblog of eender welke site met veel pagina's. Je kunt een hele thread lezen zonder één keer te moeten klikken! Elke tweaker heeft ook wel Greasemonkey draaien met wat zelfgemaakte scripts (meescrollende 'Create NZB' knop op binsearch.info bijvoorbeeld)

Delicious Bookmarks, Download Statusbar, Duplicate Tab en SkipScreen (wacht voor jou op rapidshare, megaupload e.d.) zijn ook nog handige addons.

Ten slotte zijn er nog SearchLoad Options en Hide Find Bar die automatisch je zoek termen verwijderen na een paar minuten (ik vergeet dit telkens en stoor me eraan).

Telkens wanneer ik Firefox moet installeren ben ik een halfuurtje zoet met alles te installeren! Daarom heb ik dezelfde configuratie al meegenomen op 2 installaties (~ 2 jaar). Nu heb ik echter enkele memory leaks in Firefox, na een uurtje browsen +500MB RAM en hangs van 1s om de 20s) Nog eventjes wachten op de RTM van Windows 7 en dan ga ik een herinstalleren.

Door Tweakers user bnbaz, woensdag 27 mei 2009 19:26

Chrome is hier nog vetter voor btw. De tabs zitten in de balk waar normaal alleen de titel en het minimaliseren/resizen/sluiten staat, je back/forward/reload/home zitten standaard in dezelfde balk als je adresbalk, een statusbalk is er niet, en zonder bookmarks bar kun je ook prima (want in een nieuwe tab heb je een mooi overzicht).

En het best van allemaal: Chrome probeert (en dat gaat al behoorlijk goed) zelf zoekmachines uit te vogelen (of hij neemt ze over van anderen, dat weet ik niet), en dus kun je na een paar ker zoeken bij de meeste websites zoeken vanuit de adresbalk, zonder hier zelf een zoekfunctie voor toe te hoeven voegen :)

Door Tweakers user bnbaz, woensdag 27 mei 2009 19:27

Safari is ook redelijk 'simpel' qua interface trouwens, ongeveer hetzelfde als Chrome.

Door Tweakers user pkwarts, woensdag 27 mei 2009 19:57

Het klopt van Chrome en Safari idd dat deze wat "zuiniger" omspringen met de interface. Maar ik werk hier op Linux, dus die twee zijn geen optie.
Hmm. Die Tab Sidebar werkt hier voor geen meter. Is er nog iets wat je speciaal moet oid?
Nee, niet dat ik weet :? Standaard staat hij geloof ik in de sidebar, al geprobeerd in de opties hem aan de linker of rechterkant te zetten?

Door Tweakers user pythagorasABC, woensdag 27 mei 2009 20:19

Geweldig! alles meteen toegevoegd :D
Ik kende nog geen één van deze add-ons.
En ik moest de tabs volgens mij wel aanzetten in beeld->zijbalk->tab sidebar.

Door Tweakers user keejoz, woensdag 27 mei 2009 20:35

Ik doe lekker control + k en typ er lekker op los ;)

Door Tweakers user pkwarts, woensdag 27 mei 2009 20:39

Geweldig! alles meteen toegevoegd :D
Ik kende nog geen één van deze add-ons.
En ik moest de tabs volgens mij wel aanzetten in beeld->zijbalk->tab sidebar.
Erg leuk om te horen! En idd, ik heb net even gekeken, je moet de tab Sidebar idd nog even activeren.

Door Tweakers user Darkstone, woensdag 27 mei 2009 20:56

je kan ook je bookmarks menu in de balk met "file-edit-view.." zetten (lees: een spatie)
hoef je maar 1x te klikken om bij je bookmarks te komen, en neemt weinig ruimte in (1 icoontje + een paar witte pixels)

om het zo te krijgen moet je een nieuwe folder aanmaken, en slepen naar een flexible space
dacht ik, het is nogal een gedoe :P maar dan heb je ook wat

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 mei 2009 20:59]


Door Tweakers user WoBoW, woensdag 27 mei 2009 21:26

@Zpottr
Bedankt voor de tip over SizeUp, mis ik eigenlijk al jaren, ik heb 'm gelijk gekocht.

Door Tweakers user Xaero, woensdag 27 mei 2009 21:38

@pkwarts:

Jep, al meerdere dingen geprobeert. Niks nada noppus. Zelfs niet als ik alle plugins uitschakel en enkel TabSidebar gebruik..

Door Tweakers user Darkstone, woensdag 27 mei 2009 21:46

blijkbaar kan je je posts maar 1x editen... excuus

Door Tweakers user pythagorasABC, woensdag 27 mei 2009 22:33

@Xaero

beeld->zijbalk->tab sidebar al geprobeerd?

Door nero355, donderdag 28 mei 2009 11:31

Blijft lachwekkend : Maximaliseren op een scherm met meer dan 1280 pixels in de breedte :')
Verder helpen die Mac achtige toestanden ook niet echt bepaald...

Zelf zit ik op een heerlijk 4:3 scherm met 1600x1200 en ik snap dan ook niet waarom iedereen al die 1680x1050 schermen zo geweldig vond/vindt. Kan je beter een 1600x1200 scherm hebben als je veel op het internet zit bijvoorbeeld :)
Gelukkig kwamen de 1920x1200 schermen al snel daarna : Minder dan 1200 pixels is echt niet te doen en des te meer des te beter :P

Ook die zogenaamde Full HD schermpjes met 1080 pixels = EPIC FAIL :/

Maar let niet op mij ben maar een CRT addict die het liefst met 2048x1536 zou willen werken, maar geen ruimte heeft voor 22/24 CRT inch heeft :+

Door Tweakers user nero355, donderdag 28 mei 2009 11:32

** 1 maal "heeft" hierboven moet weg... typo :/

Door Tweakers user pkwarts, donderdag 28 mei 2009 14:30

Tegenwoordig heeft iedereen, en zeker hier op Tweakers, zijn eigen manier van browsen. Ik browse het liefste gemaximaliseerd en heb graag een dock ter beschikking. Hierboven zijn dan ook alleen maar wat tips om wat ruimte terug te winnen, als ik echt de site zo groot mogelijk wilde drukte ik wel op F11.

Zeker met alle breedbeeld laptop en netbooks van nu kan dit dus handig zijn, ik ben er nog weinig tegengekomen met een 4:3 CRT eraan ;)

Door Tweakers user Faust, vrijdag 29 mei 2009 01:45

Je hebt een mooie linux install, ziet er erg gelikt uit.
De dock kan misschien links? In osx heb ik dit altijd zo, op die manier heb je ook al wat meer vertikale pixels over :)

Reageren is niet meer mogelijk