Introductie

Door pkwarts op zaterdag 15 november 2008 17:16 - Reacties (7)
Categorie: Linux, Views: 3.833

Allereerst van harte welkom op mijn splinternieuwe Tweakblog! Het ruikt momenteel nog een beetje naar plastic, maar dat trekt er vanzelf wel uit.

Vanaf ongeveer maart heb ik de overstap gemaakt van Windows naar Linux. Daarvoor heb ik al wat lopen rotzooien met Live-CD's, maar het was tijd voor een heuse installatie. Eerst nog voorzichtig naast Windows in een dual-boot opstelling en uiteindelijk als enige OS met Windows in een virtuele machine (en zelfs die is nu al een paar weken niet opgestart). Het duurde niet lang of ik zat al in boeken over de terminal te spitten en werd een aparte Dual-Pentium ingericht als Debian server.

En nu is het tijd voor de volgende stap, het LPIC-1.Ik heb het geluk dat dit examen (of eigenlijk examens) voor mij wordt vergoed en er een testcentra vlakbij mijn ouderlijk huis zit. Vol goede moed heb ik het boek 'LPI Certification in a Nutshell' opgepikt van O'Reilly en ben nu op mijn gemak aan het leren. Er zit geen deadline vast aan het examen, er is nog niks gepland, maar dat ik dit examen ga afleggen staat wel vast.

http://tweakers.net/ext/f/eQ1h6oqthGD3Sq9edjhbXTMU/full.gif

HEEL misschien heb ik het geheel wat onderschat :P . Alhoewel het LPIC-1 geen praktijktest kent, en het eigenlijk gewoon kennis in je hoofd stampen is, zijn er wel wat struikelblokken al langs gekomen. Bijvoorbeeld:

SCSI
Als je geen computer met SCSI hardware tot je beschikking hebt is het erg lastig om de kennis die je hebt opgedaan in de praktijk te oefenen. Ik stamp dit er maar gewoon in en hoop op het beste.

SATA
Er staat niks in het boek met betrekking tot SATA. Het boek komt nog uit 2005, maar blijkbaar zit dit nog niet zo lang in het examen(?).

In deze blog zal ik jullie in ieder geval op de hoogte gaan houden over mijn vorderingen. Alles jullie nog tips, op- of aanmerkingen hebben, reacties zijn welkom.

Volgende: Firefox 3 in widescreen 05-'09 Firefox 3 in widescreen

Reacties


Door Tweakers user jelly, zaterdag 15 november 2008 18:13

Ik denk dat het boek te oud voor sata is, ik heb hem zelf ook maar de meeste kennis/ dingen weet ik al door normaal gebruik maar het is zeker interessant om te lezen. Aleen is het wel jammer dat er veel dingen per distro verschillen zoals init etc.

Door Tweakers user pkwarts, zaterdag 15 november 2008 18:44

Maar zijn die distro verschillen vooral in de praktijk onhandig of is dat ook iets wat je voor het examen moet weten?

Door Tijn, zaterdag 15 november 2008 23:43

Ik bedoel dit niet verkeerd, maar wacht nog maar een paar jaar met LPI-certificering.
Als je pas van maart bezig bent met Linux, kan je hooguit een "papieren" LPIC worden, en val je in bvb een baan binnen de kortste keren door de mand. Als je het puur voor het plezier doet, is het wat anders natuurlijk, maar stel jezelf dan toch eens de vraag wat je wil bereiken. Hoedanook, als je toch doorgaat: succes!

Door Tweakers user pcprutser, zaterdag 15 november 2008 23:51

Dan vraag ik mij af hoeveel 'papier' gediplomeerde mensen op de wereld rondlopen ;)
Ik vind het knap dat je dat doet, ik kan wel enigsins overweg met Linux, maar dan alleen voor wat simpel werk...

Door Tweakers user pkwarts, zaterdag 15 november 2008 23:51

@Tijn
Ik doe dit niet voor een baan, al kan het nooit verkeerd staan op je CV. Ik ben momenteel bezig met een studie die zelfs niks met Linux te maken heeft en het is dus meer om aan mezelf te bewijzen dat ik het kan en er gaandeweg Linux experience mee op te doen.
Bovendien is het examen gratis voor me, als ik het zelf moest betalen had ik er inderdaad wel langer over nagedacht.
Overigens vat ik niet snel iets verkeerd op en snap ik je punt wel ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 november 2008 23:52]


Door Tijn, zondag 16 november 2008 10:47

@pcprutser
Helaas lopen er veel te veel papieren gediplomeerden rond in de IT-wereld. Ik kan je bvb een concreet voorbeeld geven. Een Canadees werknemer van een bekend bedrijf uit Redmond (ja, die van "ramen"). MCSE op alles waar je op dat moment MCSE in kon zijn (in totaal 49 examens afgelegd, en 7 certificaten), maar wist niet wat een BIOS was...

Door Tweakers user riddles, zondag 16 november 2008 14:40

Met de huidige kernels is het verschil tussen IDE, SATA en SCSI zo goed als verdwenen. Met udev erbij is er al helemaal geen lol meer aan. Vroeger moest je nog op zoek naar de juiste driver om die samen met de juiste configuratie van io-adres en interrupt geladen te krijgen. En dan maar hopen dat je /dev/sda nu wel iets doet.

Reageren is niet meer mogelijk