Denk aan de donkere layout!

Door pkwarts op woensdag 10 juni 2009 15:19 - Reacties (46)
Categorie: Web, Views: 5.678

Persoonlijk vind ik werken met een donkere layout zeer fijn. Zelfs alle text fields zet ik het liefst op een donkere achtergrond met lichte tekst wat vrij gemakkelijk gaat in Gnome door middel van Gnome-color-chooser (ik neem aan dat er voor andere OS's ook zulk soort programma's te vinden zijn).

Wanneer je dit doet loop je echter nog wel eens tegen een denkfout van een webdesigner aan. Om de pagina wat op te fleuren zal een webdesigner soms weleens het uiterlijk van een <input> object aanpassen in de CSS. Helaas gebeurt dit vaak maar half en zal de programmeur bijvoorbeeld een lichte achtergrond meegeven aan een button, maar vergeet vervolgens de tekst een vaste kleur mee te geven. Dan krijg je bijvoorbeeld dit:

FOK!
Het reactieveld op FOK!

Ook tweakers heeft, om de een of andere reden, de tekstkleur in alle textfields standaard op zwart gezet, maar niet de achtergrond op wit:

Tweakers
Het reactieveld op GoT
Tweakers 2
Tijdens het aanmaken van dit blog. "Titel" heeft alleen een standaard tekstkleur, "Tekst" heeft wel allebei gedefinieerd.

En Nu.nl:
Nu.nl

En zelfs Google is er niet vreemd van:
Google

Dus webdesigners, alstublieft, als je een <input> object wilt aanpassen, pas het dan volledig aan. Anders raakt mijn Stylish plugin zo vol ;)

Laat het me weten als je dit een zeikpost vind, andere reacties ook welkom ;)

Firefox 3 in widescreen

Door pkwarts op woensdag 27 mei 2009 16:20 - Reacties (23)
Categorie: Web, Views: 6.480

Dit is een reactie post op de uitstekende post van sebazzz eerder vandaag. Vooral het stuk over search keywords is erg fijn, ik maak al tijden geen gebruik meer van de search bar en ctrl+L er vrolijk op los.

Zoals iedereen weet zijn de meeste websites erop gemaakt om minimaal 1024/800 pixels te zijn en maximaal 1280. Als je dan, net als ik, op een widescreen resolutie werkt van 1680x1050 (en ook nog eens een panel bovenin hebt en een dock onderin), kom je er al snel achter dat je veel ruimte verliest in de hoogte, met veel nutteloze achtergrond aan de zijkant. In deze post zal ik vier add-ons eruit pikken en een paar trucjes neerzetten om dit tegen te gaan.

http://tweakers.net/ext/f/ioInwgMFeIEMg8Frp5AReiWg/full.png
Mijn desktop met Firefox open. Klik voor vergroting.

Als alle vier de addons geinstalleerd zijn en wat trucs zijn toegepast heb je succesvol drie horizontale balken weggewerkt en wat meer ruimte voor de websites.

autoHideStatusbar
Dit is een experimentele plugin en moet je dus voor ingelogd zijn op de Mozilla site. Vervolgens kan je hem hier vandaan halen.
De naam zegt eigenlijk al wat het doet, het verbergt de statusbar die onderaan in Firefox 3 zit. Je browser ziet er opeens wat meer safari uit! Om niet de functies te verliezen bij dit gemis is er nog een addon nodig.

autoHideStatusbar

Fission
Deze addon zorgt ervoor dat je, net als Safari heeft gedaan, toch nog een loading bar hebt, een actuele status krijgt van welke onderdelen geladen worden en ziet waar links naartoe leiden. Door de screenshot hierboven te bekijken van mijn desktop zie je hoe dit er dan uitziet.

Fission

Personal Menu
Met Personal Menu kan je alle opties van Firefox onder één knop zetten. Bovendien kan je dit menu volledig naar smaak inrichten.

http://tweakers.net/ext/f/R10q8GFtcAw8GQcEjpLxZ6JH/full.png
Voor de duidelijkheid, het is dus het icoontje rechts van de back/forward knoppen

Bij de opties kan je instellen dat je alle reguliere menu's (File, View enz) wilt uitschakelen. Met de optie "Customise..." bij een rechtermuisklik op één van de balken bovenin kan je alle onderdelen vervolgens naar de bovenste balk (Menus Toolbar) slepen. Nu kan je de Navigation Toolbar uitschakelen. Twee balken weg, nog twee te gaan.

Personal Menu

Tab Sidebar
We willen natuurlijk nog wel steeds alle tabs in beeld hebben. Met Tab Sidebar kunnen we deze naar links (of rechts) of naar de Sidebar verplaatsen. Leuke functie van Tab Sidebar is dat je ook meteen een preview kan laten zien van de sites. (Er is ook een optie om deze constant te laten refreshen, maar dit kost wel aardig wat CPU tijd!). Ben jij echter het type persoon dat altijd 25+ tabs heeft openstaan, dan kan je deze live preview ook uitzetten. Ook deze plugin zie je in gebruik op de screenshot bovenaan.

Tab Sidebar

Bookmarks bar weg
Deze "truc" is niet voor iedereen omdat veel mensen het liefst zo snel mogelijk naar hun favoriete site gaan en het op deze manier een muisklik extra is. (Al kan je speed-dial overwegen, staat uitgelegd in de blogpost van sebazzz)
Door bij "Organise Bookmarks" alle bookmarks in "Bookmarks Toolbar" in één map te gooien (ook in Bookmarks Toolbar) kan je deze map ook naar de Menus toolbar verslepen. Je krijgt dan het volgende effect:

http://tweakers.net/ext/f/BIC6S5lgkTzRUdOJ13nCwOl0/full.png
Ik heb ervoor gekozen om al mijn bookmarks in de map nog in een paar mappen te zetten. Geheel naar eigen smaak in te delen uiteraard.

Hierna kan je ook de Bookmarks Toolbar uitschakelen.

Ik hoop dat de post een beetje informatief was en zie graag reacties en/of vragen tegemoet! :)

Introductie

Door pkwarts op zaterdag 15 november 2008 17:16 - Reacties (7)
Categorie: Linux, Views: 3.874

Allereerst van harte welkom op mijn splinternieuwe Tweakblog! Het ruikt momenteel nog een beetje naar plastic, maar dat trekt er vanzelf wel uit.

Vanaf ongeveer maart heb ik de overstap gemaakt van Windows naar Linux. Daarvoor heb ik al wat lopen rotzooien met Live-CD's, maar het was tijd voor een heuse installatie. Eerst nog voorzichtig naast Windows in een dual-boot opstelling en uiteindelijk als enige OS met Windows in een virtuele machine (en zelfs die is nu al een paar weken niet opgestart). Het duurde niet lang of ik zat al in boeken over de terminal te spitten en werd een aparte Dual-Pentium ingericht als Debian server.

En nu is het tijd voor de volgende stap, het LPIC-1.

Lees verder »